2013

Prijs Ernest Albert 2013 voor Tekenkunst: Rapport van de jury

Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen
22 januari 2014

Introductie

Ernest Albert (1900-1976) was een begenadigd kunstschilder. Als voormalig directeur van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen lag het kunstonderwijs hem nauw aan het hart. Dankzij een belangrijke schenking van zijn vrouw Marcelle Albert aan de stad Mechelen leeft zijn artistieke overtuiging verder in de vorm van de ‘Prijs Ernest Albert’.

Deze prijs is in de onpare jaren voorbehouden voor (oud-)leerlingen van de Academie Mechelen en wordt afwisselend georganiseerd in de disciplines tekenkunst, schilderkunst, beeldhouwkunst, keramiek/monumentale kunsten en grafiek. In de pare jaren staat de ‘Prijs van de Stad Mechelen – Grote Prijs Ernest Albert’ open voor alle professionele kunstenaars. De Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen organiseert beide wedstrijden.

Inzendingen

Dit jaar waren er dertien inzendingen met elk drie werken.
De deelnemers zijn Kris Bruneel, Herman De Laet, Greet Gemis, Tania Gordts, Regina Lagrou, Fernand Meutermans, Dirk Notebaert, Dominique Ostyn, Jan Pas, Roel Scheys, Nancy Van Beersel, Roger Van Den Brandt en Chris Vanderstraeten.

De jury bestond uit leden van het Comité Ernest Albert: Marc Bourgeois, docent Kunstgeschiedenis en eredirecteur van de Academie Westerlo en Bart’d Eyckermans, directeur van de Academie Antwerpen (KASKADKO), en leerkrachten van de Academie Mechelen: Veerle De Vuyst en Mik Mariën, en werd voorgezeten door Hans Martens, directeur van de Academie Mechelen.

De jury waardeert het aantal inzendingen en de verscheidenheid in technieken en benaderingen van de discipline Tekenkunst.
In een eerste ronde werd onder andere gekeken naar de coherentie van de ingezonden werken, de toepassing van tekenkundige technieken en de kracht van de verbeelding. Na een eerste deliberatie kwam men uiteindelijk uit bij drie inzendingen waaruit één laureaat gekozen werd en twee eervolle vermeldingen werden toegekend.
Na beraadslaging kenden de jury de ‘Prijs Ernest Albert 2013 voor Tekenkunst’ (een prijs van 500 euro) unaniem toe aan Dominique Ostyn. De jury kende ook een ‘Eervolle vermelding’ toe aan Greet Gemis en aan Chris Vanderstraeten.

Dominique Ostyn

Dominique Ostyn
Dominique Ostyn
Uit het juryrapport:

“De jury drukt zijn bewondering uit voor de homogeniteit van de drie ingezonden werken van Dominique Ostyn. De werken zijn het resultaat van een doorgedreven studie en volgehouden inspanning. De tekeningen onderscheiden zich door de bijzondere monumentaliteit (waar men letterlijk moet naar opkijken) en de subtiele lijnvoering waarin het grafische en het picturale elkaar versterken. Dominique Ostyn laat ook heel goed het wit van het blad meespelen. Daarenboven weet ze een boeiend evenwicht te vinden tussen de beheersing van de tekening en de vrijheid van de losse penseelslag die vlekken en spatten maakt die de ganse compositie op een indrukwekkende wijze dynamiseert. Hierdoor gaan een klassieke en moderne benadering van het medium tekenen hand in hand.”

“De jury kende ook een ‘Eervolle vermelding’ toe aan Greet Gemis en aan Chris Vanderstraeten.
Greet Gemis toont aan dat ook kleine formaten zich kunnen onderscheiden in een wedstrijd. Haar tekeningen tonen trefzeker de beweging en sensualiteit van een danseres.

Greet Gemis

Gemis
Greet Gemis

Chris Vanderstraeten is dan weer een meesteres in het weglaten. Met enkele lijnen en vlekken evoceert ze met een afbeelding van een skelet het thema van de dood en de vergankelijkheid.”

Chris Vanderstraeten

Vanderstraeten
Chris Vanderstraeten

De tentoonstelling met het werk van alle kunstenaars is te bezichtigen in de Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen van 22 januari tot en met 16 februari 2014.
 Van maandag tot woensdag van 9 tot 20u, op donderdag van 9 tot 17u en op zaterdag en zondag van 9 tot 12u.