2016

Prijs voor Tekenkunst & Vrije Grafiek van de Stad Mechelen
Grote Prijs Ernest Albert 2016

Het stadsbestuur van Mechelen organiseert de tweejaarlijkse kunstprijs “Grote Prijs Ernest Albert”. Deze prijs wordt beurtelings toegekend aan een kunstenaar die uitmunt in respectievelijk schilderkunst, beeldhouwkunst en tekenkunst & vrije grafiek. In 2016 zijn de disciplines Tekenkunst & Vrije Grafiek aan de beurt.

Voor de huidige editie werden niet minder dan 177 dossiers ingediend. Op basis van de portfolio’s selecteerde een jury 21 kunstenaars die hun werk konden indienen voor een tweede juryronde. De jury is samengesteld uit Mark Bosselaers en Bart Eyckermans (beiden lid van het Comité Ernest Albert), Mik Mariën (docent Vrije Grafiek aan de Academie Mechelen), Koen Leemans (directeur Cultuurcentrum en De Garage Mechelen), Hilde Van Canneyt (curator en kunstcriticus) en Ruben Bellinckx (Kunstenaar en docent KASK Gent) onder het voorzitterschap van Hans Martens, directeur van de Academie Mechelen. In een tweede juryronde selecteerde de jury 11 kunstenaars die hun werk tentoonstellen in De Garage en waaruit de uiteindelijke winnaar is gekozen.

De geselecteerde kunstenaars zijn:

Stijn Cole, Caroline Coolen, Peter Depelchin, Arpaïs Du Bois, Gideon Kiefer, Tom Liekens, Rafael Rodriguez, Carole Vanderlinden,
Klaas Vanhee, Tinus Vermeersch, Willem Vermeersch.

Tijdens de opening van de tentoonstelling op zaterdag 25 juni 2016 werd de “Grote Prijs Ernest Albert 2016” ter waarde van 7.500 euro uitgereikt door Björn Siffer, Schepen van Cultuur, Toerisme en Kunstonderwijs en voorzitter van het Comité Ernest Albert aan Caroline Coolen.

Uit het juryverslag.

“De Prijs werd dit jaar uitgereikt voor Tekenkunst én Vrije Grafiek, en Caroline Coolen weet op een gedreven manier beide disciplines te combineren.

Je kan ook zeggen dat Caroline Coolen een multidisciplinair kunstenaar is. Twee jaar geleden was ze ook al één van de geselecteerden van de Grote Prijs Ernest Albert voor Beeldhouwkunst (die toen naar Anton Cotteleer ging). Naast beeldhouwster maakt ze van haar tentoonstelling ook vaak ruimtevullende installaties.

Die hang naar monumentaliteit zie je ook in haar teken- en grafiekwerk.

Door op zo’n grote schaal te werken met een gecombineerde techniek van potloodtekening, waterverf én houtsneden, overstijgt ze de beperkingen die vaak met de discipline Vrije Grafiek is verbonden. Zo weet ze het oubollige karakter – dat weliswaar vaak ten onrechte nog aan Grafiek is verbonden – achter zich te laten en dicht ze deze discipline letterlijk én figuurlijk een nieuwe dimensie en toekomst toe.

Maar het is niet alleen de schaal die weet te overtuigen. In haar reisschetsboeken ontdekken we een gevoelige, poëtische en trefzekere observator van landschappen.”

De jury kende ook een EERVOLLE VERMELDING toe aan Peter Depelchin.

Daar is geen geldprijs aan verbonden, maar het staat in ieder geval mooi op het CV van een kunstenaar. “Met de Eervolle vermelding wil de jury uitdrukking geven aan hun waardering voor het werk van Peter Depelchin dat voor vele juryleden een ontdekking was, maar dat in de toekomst nog moet (en zal) bevestigen.”

Voor deze editie werd het reglement in navolging van de zeer succesvolle “Prijs voor Schilderkunst” (in 2012 toegekend aan Greet Van Autgaerden) en “Beeldhouwkunst” (in 2014 toegekend aan Anton Cotteleer) aangepast. De winnaar ontvangt een bedrag van 7.500 euro. Daarmee is de “Prijs voor Tekenkunst & Vrije Grafiek van de Stad Mechelen – Grote Prijs Ernest Albert” een van de belangrijkste kunstprijzen in België.

De kunstprijs staat open voor professionele beeldende kunstenaars (geboren, woonachtig, gestudeerd of werkend in België). De Prijs is genoemd naar Ernest Albert (1900-1976), een begenadigd kunstschilder en voormalig directeur van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen. Dankzij een belangrijke schenking aan de stad Mechelen door zijn vrouw Marcelle Breugelmans leeft zijn artistieke overtuiging verder in de vorm van de ‘Prijs Ernest Albert’. Ter nagedachtenis van Ernest Albert en Marcelle Breugelmans, de mecenassen van deze kunstprijs, wordt uitdrukkelijk verwezen naar de voorkeur van de schenkers voor de figuratieve vorm van de beoefende kunstdisciplines.

De tentoonstelling in De Garage, Ruimte voor Actuele Kunst, Onder den Toren 12, 2800 Mechelen. loopt tot en met zondag 21 augustus 2016 en is gratis toegankelijk van donderdag tot zondag van 13 tot 18u.