2017

Talentprijs Ernest Albert 2017 voor Keramiek, Glas- en Textielkunst

De Laureaat 2017 van de Talentprijs Ernest Albert voor Keramiek, Glas- en Textielkunst is Johanna Martens

De prijs werd op zaterdag 18 februari uitgereikt door Björn Siffer, Schepen voor Cultuur en Kunstonderwijs en Voorzitter van het Comité Ernest Albert. De winnaar krijgt niet enkel de ‘oorkonde’ maar bovenop een cheque van 500 euro uit het Legaat Ernest Albert.

16807480_10154781313391558_5807657563353656031_n

De jury was unaniem over de sterkte van de portfolio en het hier gepresenteerde werk. Johanna Martens is een bezielde kunstenares die geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Dat vertaalt zich ook in het zeer multidisciplinaire parcours dat ze zowel in het Textielatelier als in de Monumentale Kunsten aflegt. Dat ze daarbij ook nog eens de dochter is van een befaamd glaskunstenaar verklaart meer dan waarschijnlijk haar talenten. Johanna Martens weet met “arme materialen” een rijk vocabularium uit te bouwen. Kleine gebaren weet ze om te vormen tot intrigerende statements over materiaal, vorm en inhoud.

De selectie voor de tentoonstelling gebeurde op basis van ingediende portfolio’s. De genomineerde kunstenaars zijn: Marleen Haerens, Johanna Martens, Anne-Marie Van Borm, Conny Verellen en Christel Vermeulen.

Het was niet eenvoudig voor de jury om een keuze te maken tussen de drie soms uiteenlopende disciplines. De jury wenst dan ook haar waardering uit te drukken voor alle inzendingen die allen van het hoge niveau getuigen die we tenslotte van onze cursisten verwachten. Deze waardering vertaalt zich ook in twee Eervolle Vermeldingen voor Marleen Haerens en Conny Verellen.

Conny Verellen betovert ons met glassculpturen die voorbij het traditionele gebruik van glas gaan en een poëtische relatie met de ruimte aangaan.

Marleen Haerens introduceert ons in haar eigen wereld als slechtziende, maakt van het braille-schrift een ruimtelijke werkelijkheid en is bovendien voor ieder van ons een voorbeeld van doorzetting. Haar sculpturale keramiek is daar het mooiste bewijs van.

Het Comité Ernest Albert én de Stad Mechelen reiken om de twee jaar de ‘Talentprijs Ernest Albert’ uit. Deze stimuleringsprijs, genoemd naar de voormalig directeur van de academie (1949-1965) en georganiseerd met middelen uit het legaat van het echtpaar Ernest Albert – Marcelle Breughelmans, is bestemd voor (oud-) leerlingen van de Academie. Afwisselend komen alle disciplines die aan de academie worden georganiseerd aan bod. Dit academiejaar waren de disciplines Keramiek, Glas- en Textielkunst aan de beurt.

De jury was samengesteld uit Marc Bourgeois (kunsthistoricus en gewaardeerd lid van het Comité Ernest Albert), Herman Van Ingelgem (kunstenaar en leerkracht aan de Academie), en drie externe experts in hun vak: Trees De Mits (Keramiek), Chris Bachot (Textielkunst), Warner Berckmans (Glaskunst), onder het voorzitterschap van Hans Martens (directeur van de academie).

Het werk van de vijf kunstenaars wordt tot 29 maart 2017 tentoongesteld in de Academie Mechelen.

Volgend jaar organiseert de Stad Mechelen opnieuw de Grote Prijs voor Schilderkunst – Grote Prijs Ernest Albert 2018. Deze prijs staat open voor alle professionele kunstenaars.