2022

Talentprijs Ernest Albert Grafiek 2022 voor Jasmijn Leijnen

Ter bevordering van de kunst in het Mechelse en ter nagedachtenis van Ernest Albert, voormalig directeur van de academie, reikt de stad Mechelen jaarlijks een prijs uit. Alternerend is dat de Grote Prijs Ernest Albert voor professionele kunstenaars en de Talentprijs Ernest Albert voor (oud-)leerlingen van de Academie. Dit jaar is de Grafiekkunst opnieuw aan de beurt voor afstuderende en afgestudeerde leerlingen van de afdeling Grafiek.

Van 24 april tot 29 mei kan je het werk van 10 kandidaten bewonderen in de Academie: Ekaterini Kaloudis, Gina Lagrou, Jasmien Leijnen, Anja Maes, Annemarie Mallaerts, Pol Spelmans, Lieve Strackx, Nico Tavernier, Liesbet Van Noten, Nancy Vander Linden.

De jury, bestaande uit Veerle Rooms, Bart Eyckermans, Marc Bourgeois onder het voorzitterschap van Hans Martens kwamen samen op vrijdag 20 mei 2022.

De jury stelt vast dat de selectie van alle (10) inzendingen voor de tentoonstelling een goede beslissing was. De ingezonden werken hebben allen een voldoende kwaliteit om in de tentoonstelling opgenomen te worden. Zo geeft de expo ook een goed beeld van de verscheidenheid van het medium grafiek en de rijke technische- en artistieke mogelijkheden.

De jury deed een gezamenlijke rondgang en besprak onder elkaar het werk van alle deelnemers. Daarbij bestede men zowel aandacht aan de technische uitvoeringen, de artistieke verbeelding, als de presentatie van het werk.

Na deze eerste ronde spitste de aandacht zich op een viertal kandidaten voor de eerste prijs. Na rijp beraad kan de jury zich unaniem vinden in de keuze van één kandidaat.

De Talentprijs Ernest Albert voor Grafiek 2022, en een cheque van 500 euro, wordt unaniem toegekend aan Jasmien Leijnen.

In het werk van deze deelnemer waardeert de jury:

·      de benadering van het medium grafiek als een veld waar voldoende experimenteerruimte is

·      een verdieping in de mogelijkheden van reproductietechnieken

·      zoektocht naar combinaties tussen grafische en het picturale componenten

·      een groot bewustzijn van de wijze van presenteren

·      onderzoek en experiment staan niet op zichzelf, maar leiden naar een poëtische beeldvorming

Dit jaar werd er ook een jongerenprijs uitgereikt.
Een groep van 12-jarigen uit de Middelbare graad gaf de meeste stemmen aan Ekaterini Kaloudis. Ze vonden het werk getuigen van een doorgedreven artistiek en zeer mooi proces. “Het is een heel coole collectie. Als je goed kijkt zie je kleine dingen in het kunstwerk. De tekenstijl is heel mooi en er zit kleur in en veel detail, je kunt er uren naar kijken.”