2023

Ante Timmermans wint Grote Prijs Ernest Albert 2023
Eervolle vermelding voor Fabrice Souvereyns

De Grote Prijs Ernest Albert is vernoemd naar de man die van 1949 tot 1965 directeur was van de Academie Mechelen. Ter nagedachtenis van haar man (die overleed in 1976) liet zijn weduwe Marcelle Breugelmans een aanzienlijk legaat achter aan de Stad Mechelen om de Prijs Ernest Albert te financieren. Zij bleef tot aan haar overlijden in 2009 (op 102-jarige leeftijd) actief betrokken bij het Comité Ernest Albert dat tot heden instaat voor de organisatie van de Grote Prijs en Talentprijs Ernest Albert.

De Grote Prijs voor beeldende kunsten wordt tweejaarlijks toegekend aan een kunstenaar die uitmunt in respectievelijk Schilderkunst, Beeldhouwkunst en Tekenkunst en Vrije Grafiek. Dit jaar is het de beurt aan Tekenkunst & Vrije Grafiek.

Er werden 65 dossiers ingediend. Op basis van de portfolio’s selecteerde een jury uiteindelijk 14 kunstenaars die hun werk in De Garage Mechelen presenteren.

De geselecteerde kunstenaars zijn: Stijn Bastianen, Maria Blondeel, Thomas Bogaert, Polien Boons, Lien Buysens, Soetkin Eloy, Maria Vita Goral, Tom Liekens, Stefan Serneels, Fabrice Souvereyns, Ante Timmermans, Denitsa Todorova, Jonas Vansteenkiste, Cindy Wright

De jury was samengesteld uit Mark Bourgeois (kunsthistoricus en lid van het Comité Ernest Albert), Mieke Mels (curator MuZEE, Oostende), Greet Van Autgaerden (kunstenaar en winnaar van de Grote Prijs Ernest Albert in 2012), Ben Benaouisse (kunstenaar en polyvalent curator) en Steven Op de Beeck (coördinator Beeldende Kunst in Mechelen), onder het waarnemend voorzitterschap van Hans Martens, de directeur van de Academie Mechelen.

De Prijs voor Tekenkunst en Vrije Grafiek van de Stad Mechelen – Grote Prijs Ernest Albert 2023 ter waarde van 7500 euro werd door Björn Siffer, Schepen van Cultuur, Toerisme en Kunstonderwijs en Voorzitter van het Comité Ernest Albert, uitgereikt aan Ante Timmermans

Ante Timmermans (°1976, Ninove – woont en werkt in Gent) is een kunstenaar voor wie het tekenen – al meer dan twintig jaar – in het centrum van zijn oeuvre staat, die zich zowel uitdrukt in kleine schetsmatige werken, als monumentale formaten en installaties.

Een “ongoing serie” van tekeningen op A5-formaat toont een voortdurend denk- en werkproces en vormen op die manier de ruggengraat van al zijn beeldend werk. Ze zijn de basis voor het overige werk in het atelier: tekeningen op groot formaat, houtsnedes, ruimtelijk werk, installaties, animatie, projecties. Op deze manier verhoudt al het werk zich tot deze reeks kleine tekeningen, en tot het medium tekenen.

“In zijn werk stelt deze kunstenaar voortdurend de vraag naar de plaats van de ‘tekening’ in de (kunst)wereld. Wat is een tekening tegenwoordig, en wat kan grafisch werk betekenen in de context van het globale netwerk van multimediale communicatiekanalen? Als twijfelende kunstenaar probeert hij deze vragen bij elke nieuwe stap in zijn oeuvre te herijken.”

Naast deze hoofdprijs kende de jury ook een Eervolle vermelding toe. Daar is geen geldprijs aan verbonden, maar het staat in ieder geval mooi op het CV van een kunstenaar.

Met de Eervolle vermelding wil de jury uitdrukking geven aan hun waardering voor het werk van een kunstenaar dat voor diverse juryleden een ontdekking was, maar dat in de toekomst nog moet (en zal) bevestigen.

Een Eervolle vermelding gaat naar Fabrice Souvereyns.

Voor de wedstrijd Grote Prijs Ernest Albert selecteerde Fabrice Souvereyns (°1995, Tongeren – woont en werkt in Gent) een 13-tal uiteenlopende tekeningen uit zijn ‘erased and not erased’ onderzoek. Ze houden vraagstellingen in omtrent het medium tekenen en onderzoeken de relaties verdwijnen-verschijnen, vlakte-diepdruk, abstractie-figuratie, organisch-geometrisch, imaginair en werkelijkheid.

“De kunstenaar wijkt bewust af van de evidente virtuositeit. Soms zet hij stappen terug. Fragmenten worden uitgegomd of juist overtekend. Geometrische vormen enten ordening op de losse lijnvoering. Onderweg wisselen de aandachtspunten, het onderwerp transformeert. Naarmate het werkproces evolueert, stuurt hij de tekening bewuster een bepaalde richting uit. Hij blijft meester van zijn artistieke beslissingen.”

De tentoonstelling Prijs voor Tekenkunst en Vrije Grafiek van de Stad Mechelen – Grote Prijs Ernest Albert 2023 met werk van de 14 geselecteerde kunstenaars loopt van 24 juni tot 13 augustus 2023 in De Garage, Ruimte voor Actuele Kunst, Onder-den-Toren 12, 2800 Mechelen.

Gratis toegankelijk van woensdag tot zondag van 13 tot 18u.

Fabrice Souvereyns, Schepen Björn Siffer, Ante Timmermans